Download

PEMBUKA PENA

Cari

IKLAN

KALAM MUJADDID




JOM IKUT DARI FACEBOOK!!!!!!!!

Jom jadi member!!!

Saturday, September 17, 2011

Memasjidkan Masyarakat, Memasyarakatkan Masjid

Assalamualaikum,,,,sahabat2,,,nampak semaikin hari semakin semangat dibuatnya ber'blogging' ni..Orang tua kata sharing is caring right??? jadi selagi hayat dikandung badan, selagi perkara itu boleh dikongsikan, selagi itu akan kutulis seberapabanyak perkongsian yang mungkin boleh membuahkan sedikit pemikiran yang kritis dan Ibrah yang kita harapkan dalam kehidupan kita.

Hari ini hari sabtu bersamaan 17 September 2011, saya telah dijemput menghadiri "Open Masjid" ,,ha!! plikkan??? Yelah kalau orang buat rumah terbuka dipanggil Open House tapi kalau masjid buat pula, kita panggillah Open Masjid,,,tak gitu ke kawan-kawan????..Maybe bagi saya masjid sentiasa open cuma hati kita je kadang-kadang open and close untuk pi masjid,,,termasuk yang menulis ini...Rumah saya kan dekat dengan masjid,,so kena rajin-rajinlah pi masjid
.

Majlis ni namanya Jamuan Eidulfitr Bersama Dato' Tuan Guru Ismail Kamus...Syukran kepada Tuan Guru kerana dapat hadir bersama dalam majlis ini. Tidak lupa juga kepada pemimpin kawasan Y.B Tuan Amirudin Shari merangkap Adun Batu Caves kerana turut serta dalam majlis tersebut..Dan tidak ketinggalan Nazir Masjid Al-Amaniah Daerah Gombak, Al-fadhil Ustaz Rizal Mokhtar Al-Hafiz kerana berjaya menjayakan program ini.
YB Adun Batu Caves

Ustaz Rizal Mokhtar

Bagi saya program sebegini rupa amatlah bagus dan perlu diteruskan pada masa2 akan datang kerana telah menarik lebih ramai jemaah datang ke masjid..Kita tidak mahu sempitkan pemikiran kita bahawa masjid hanyalah semata-mata tempat ibadah bahkan kita perlu jadikan masjid yang boleh menarik lebih ramai jemaah untuk mengimarahkannya,,Itulah yang saya ingat selaras dengan visi nasjid ini iaitu Memasyarakatkan masjid, memasjidkan masyarakat". x silap sayalah,,,

Saya amat tertarik dengan pendekatan yang dibuat pihak masjid kerana telah memanfaatkan peluang kehadiran orang ramai ini dengan sedikit Tazkirah yang disampaikan oleh Dato' Tuan Guru Ismail Kamus dan seorang lagi penceramah, Ustaz Harryanto Rizal.. Jadi saya rasa jemaah bukan sahaja dapat menikmati jamuan yang disediakan namun dapat juga bawak balik sedikit ilmu yang disampaikan,,Itulah yang kita mahukan..
 
Dato' Ismail Kamus
  
Ustaz Harryanto Rizal

Selain itu, saya amat terharu dengan semangat yang kental Dato' Tuan Guru Ismail Kamus untuk hadir ke majlis ini walaupun beliau sedang sakit..Bayangkan tadi beliau nak berjalan pun mesti dipapah,muka agak pucat namun semagat ingin berjumpa jemaah amat tinggi tidak mematahkan semangatnya,,Masya Allah , sungguh mulia usahanya,, mudah-mudahan Engkau balaslah kebaikan Ulama ini dengan syurgamu..

Ha'ah,,,nasib baik ingat,,ni kot yang telah memukau jemaah semua kerana kehadiran Johan Akademi Al-Quran 4 Saudara Tirmizi turut hadir dalam majlis ini..Pergh...kelunakan alunan suaranya menyebut kalimah2 suci Al-Quran telah mmenggamit suasana yang tenang,,memang terbaik!!!..

Akhir sekali ,, juadah yang disediakan memang sedap dan lazat dan semesting mencukupi..Alhamdulillah ,,, Sekadar perkongsian.


Friday, September 16, 2011

Baru kusedar

Assalamualaikum..sahabat2...
Rasa-rasa macam lucu (gelak sendirian) ,rupa-rupanya sudah hampir 9 bulan saya tidak berblogging....Hihi...namun dalam masa 9 bulan itu rasanya sekejap dan pelbagai peristiwa yang tidak dapat saya lupakan. Saya tetap bersyukur walaupun kadangkal peristiwa itu kita tidak ingini dan saya amat bersyukur kerana Allah telah memberikan sesuatu yang lebih daripada ku minta,,sesungguhnya Engkau Tuhan yang maha Pemurah lagi maha Pengasihani. Itulah yang kumampu katakan sabagai hambanya yang daif...

Sekarang saya sudah bergelar pelajar pra-universiti,,,boleh kata mahasiswalah,,hihi,,,mahasiswa USIM, Universiti Sains Islam Malaysia..sedang dalam Program Tamhidi, Tamhidi sains dan Teknologi..Kehidupan di sini telah menggamit pelbagai memori duka dan gembira,,,tapi kebanyakannya gembiralah..

Masa mula-mula masuk uliah, saya sudah diminta menjadi Ketua Kuliah 3,,pergh,,, terkejut saya,, Madam Syikinlah yang pilih. Namun, malangnya saya dan beberapa sahabat diminta masuk ke kuliah 2 kerana terdapat kesilapan dalam pembahagian kuliah,, asalnya kami tak puas hati dan sebagai gentlemen kami pergilah jumpa dengan pegawai tamhidi. namun gagal. Tapi kami reda atas ketentuan Allah. Semuanya best kat sini.

Kemudian saya diminta menjadi ketua Tutorial 8 pula, pergh,,,saya malu sebenarnya masa mula-muala masuk,,namun hidup perlu diteruskan,,hahaha...Dari sinilah pelbagai memori indah yang saya tak boleh lupa...kat entri saya tak nak cerita semua,,nak cerita sikit-sikit je.

Mula dengan Iftar Jama'ei Tutorial 8, rasa best betul...semua atas cadangan pihak muslimat, jadi saya pun carilah tempat yang best. akhirnya dapat...semua diminta bayar RM 10 ...hari ini kita akan buka puasa dengan hidangan buffet,,makan sampai lebam,,hahahaha...best kot,,dimulakan dengan sedikit ucapan saya, penolong saya dan sahabat kami yang akan belajar di Mesir,Amal Madihah..semoga anda berjaya di sana.

Kemudian yang ni kot paling best among yang lain, konvoi pi rumah saya di Selayang, sahabat muslimat, Ily Izreen di Wangsa Maju dan rumah saudara Faizuddin Zukri di Bukit Antarabangsa. Walaupun pagi tu hajan, kami tetap pergi dengan 2 motor dan 3 kereta...pergh best...saya naik motor dengan Khairuddin..as leader we must sacrifice ourself for ease others...takpe ar awalaupun hujan, kami x kisah...jadi saya biarkan gambar2 di bawah ni yang bercerita....hihihih,,,baru best...














Related Posts with Thumbnails
FIKRAH MUJADDID

The Best Video

Loading...