Download

PEMBUKA PENA

Cari

IKLAN

KALAM MUJADDID




JOM IKUT DARI FACEBOOK!!!!!!!!

Jom jadi member!!!

Friday, November 16, 2012

Learning by doing



Alhamdulillah sekali lagi saya ingin zahirkan untuk Allah SWT atas nikmat yang Allah langsung tidak pernah lupa beri kepada saya dan semua manusia baik orang itu Islam ataupun tidak. Rahmat Allah yang membezakan antara kedua-duanya.

Orang kata kalau nak berkat ilmu itu kita mestilah berkongsi@share dengan teman-teman kita. Jadi saya rasa amat perlu saya share dengan semua. Sharing is caring right??.. hehehe.. sebelum itu saya ingin ucapkan terima kasih kepada Dr Madani yang telah berkongsi ini kepada kami. Jadi ilmu ini saya sandarkan kepada beliau seterusnya hakikat ilmu itu dari Allah melalui insane yang paling kita cintai Muhammad SAW.

Apa learning by doing itu?.Saya amat yakin dan pasti setiap dari kita mesti pernah mendapat sesuatu pekerjaan @ task yang langsung kita tidak pernah buat. Pening kita dibuai task itu. Mungkin semalaman tidak keruan mahu tidur dan makan. Kita juga kadangkala rasa sampai nak putus asa “ eh,, aku rasa tak boleh buatlah” mungkin ada versi begini “Aku mana pernah buat ni, so macam mana nak buat?”… kalau ingin dinyatakan semuanya, macam-macam versi yang dapat kita lihat alasan-alasan yang cuba kita benarkan bagi mengelakkan daripada melakukan perkara itu.

Practice makes Progress not Practice makes Perfect. Itulah ungkapan yang patut kita pegang selama mana kita hidup di dunia. Kita ini memang tidak sesekali akan ‘perfect’. Jadi, biarlah seburuk mana pun cara kita buat perkara itu at least we do by ourself. Not dependent to others. Bukanlah saya kata tidak perlu bergantung pada orang lain tapi kita perlu buat yang terbaik dahulu, fikir dahulu, perah keringat kita dahulu sebelum kita ‘perah’ orang lain.

Contoh kita belajar matematik@ algebra, memang tidak nafikan belum kita cuba buat sesuatu latihan itu lagi selepas kita belajar, kita terus rujuk jawapan yang disediakan. Memang betul juga kata pensyarah saya “ don’t be lazy to use your brain’. Kita ini memang malas nak perah otak yang mempunyai akal yang sungguh istimewa Allah beri kepada kita namun kita seolah-olah menafikan keistimewaanya. We just DO THE BEST NOT try the best.

Konklusi yang boleh saya simpulkan di sini untuk tatapan dan muhasabah buat diri ini dan rakan-rakan semua ialah buat sahaja apa yang kita nak buat selagi mana tidak langgar sunnah Allah dan syariat Allah. Don’t let people influece you but you must influence people. Jangan kisah langsung apa orang ingin katakan. Ingat! Kita pasti dapat belajar dari apa yang kita buat walaupun sedikit itulah yang dinamai “learning by doing”

0 KOMEN:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
FIKRAH MUJADDID

The Best Video

Loading...