Download

PEMBUKA PENA

Cari

IKLAN

KALAM MUJADDID
JOM IKUT DARI FACEBOOK!!!!!!!!

Jom jadi member!!!

Saturday, March 10, 2012

Selesai Sudah Mukhayyam Arab

Assalamualaikum....
Alhamdulillah ,,,itulah lafaz yang patut saya ungkapkan demi menzahirkan rasa syukur saya atas segala apa dikurnia oleh Allah. Mukhyayyam Arab telah pun hampir melabuhkan tirai penutup...

Sekali lagi ingin lafazkan rasa syukur semuanya berjalan dengan lancar. Segala ilmu yang telah dikongsikan oleh Murabbi harapnya dapatlah difaham dan dihadam sebaik-baik mungkin Insya Allah... Walaupun hanya perkongsian ilmu yang sekejap hanya dalam 4 jam sahaja, namun ilmu itu boleh menjadi berkat jika kita manfaatkan sebaik-baiknya.

Ukhuwah Berpanjangan
 Ukhuwah itulah selalu kita dengar saban hari. bagaimana ukhuwah itu selalu mengiri perjalnan kehidupan kita baik ukhuwah kita dengan guru2 kita, kawan2 kita, keluarga kita dan lain2. JAdi saya rasa amat bersyukur sekali walaupun mukhayyam ini hanyalah sebentar sahaja tempohnya namun saya rasa dapat create ukhuwah dengan kawan2 yang saya x kenal (maybe mereka kenal saya hihi) .yelah,, mereka bukannya sama kuliah or sama tamhidi  dengan saya , so saya rasa perkenalan ini amat bermakna kerana dapat tambah kenalan dari universit yang sama. Lagi2 perkenalan dengan ustaz kami dari UKM amatlah bermakna,, mudah2an simpulan perkenalan ini dapat diteruskan sehingga akhir dunia.


Allah Memberi Apa Yang Kita Perlukan lebih dari Apa Yang Kita Minta
Maybe ada pelajar yang tidak berapa suka sangat dengan program Mukhayyam Arab yang dianjurkan oleh USIM,,n maybe ada yang berminat. Tapi x kesah lah, yang penting macam mana kita adapt n adopt perkara yang kita hadapi itu dengan pemikiran yang positif dan Iman yang mantap. Semuanya persepsi n perasaan diekspresikan oleh Iman dan pemikiran kita. Even kalau x mnat pun just take it as positive thing , it will be something yang best bagi kita. kalau rasa malas nak pergi, anggaplah dengan pergi itu sebagai menunaikan tanggungjawab dan amanat yang ibu bapa kita bagi untuk sentiasa belajar.


Life Is Not Duration But Contributions
kadang2 kita rasa diri kita ini x pandai sangat dalam bahasa arab, so kita rasa rendah diri untuk cakap sesuatu spt idea ke ape ke dalam group kecil kita dalam mukhayyam. sebenarnya itu tidak sepatutnya berlaku. Even kita x mahir sangat dalam arab tapi x semestinya kita x boleh contribute dalam group kita.. setiap dari kita sbnrnya boleh contribute untuk kebaikan semua. Itulah yang dikatakan Life Is Not Duration But Contributions... hidup ini biarlah banyak memberi dari menerima kerna itulah sebaik-baiknya. Hidup kita ini bukanlah dinilai oleh Allah SWT dengan panjangnya umur kita tapi berapa banyaknya manfaat kita pada orang lain .. " sebaik-baik kamu adalah orang yang paling banyak manfaatnya kepada orang lain"- Al-Hadis..

Akhir kalam itulah sahaja yang dapat saya kongsikan kepada sahabat2 semua.. Mudah2an kita bisa menjadi orang lebih produktif dan positif dalam hidup kita. Wassalam

0 KOMEN:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
FIKRAH MUJADDID

The Best Video

Loading...