Download

PEMBUKA PENA

Cari

IKLAN

KALAM MUJADDID




JOM IKUT DARI FACEBOOK!!!!!!!!

Jom jadi member!!!

Saturday, September 17, 2011

Memasjidkan Masyarakat, Memasyarakatkan Masjid

Assalamualaikum,,,,sahabat2,,,nampak semaikin hari semakin semangat dibuatnya ber'blogging' ni..Orang tua kata sharing is caring right??? jadi selagi hayat dikandung badan, selagi perkara itu boleh dikongsikan, selagi itu akan kutulis seberapabanyak perkongsian yang mungkin boleh membuahkan sedikit pemikiran yang kritis dan Ibrah yang kita harapkan dalam kehidupan kita.

Hari ini hari sabtu bersamaan 17 September 2011, saya telah dijemput menghadiri "Open Masjid" ,,ha!! plikkan??? Yelah kalau orang buat rumah terbuka dipanggil Open House tapi kalau masjid buat pula, kita panggillah Open Masjid,,,tak gitu ke kawan-kawan????..Maybe bagi saya masjid sentiasa open cuma hati kita je kadang-kadang open and close untuk pi masjid,,,termasuk yang menulis ini...Rumah saya kan dekat dengan masjid,,so kena rajin-rajinlah pi masjid
.

Majlis ni namanya Jamuan Eidulfitr Bersama Dato' Tuan Guru Ismail Kamus...Syukran kepada Tuan Guru kerana dapat hadir bersama dalam majlis ini. Tidak lupa juga kepada pemimpin kawasan Y.B Tuan Amirudin Shari merangkap Adun Batu Caves kerana turut serta dalam majlis tersebut..Dan tidak ketinggalan Nazir Masjid Al-Amaniah Daerah Gombak, Al-fadhil Ustaz Rizal Mokhtar Al-Hafiz kerana berjaya menjayakan program ini.
YB Adun Batu Caves

Ustaz Rizal Mokhtar

Bagi saya program sebegini rupa amatlah bagus dan perlu diteruskan pada masa2 akan datang kerana telah menarik lebih ramai jemaah datang ke masjid..Kita tidak mahu sempitkan pemikiran kita bahawa masjid hanyalah semata-mata tempat ibadah bahkan kita perlu jadikan masjid yang boleh menarik lebih ramai jemaah untuk mengimarahkannya,,Itulah yang saya ingat selaras dengan visi nasjid ini iaitu Memasyarakatkan masjid, memasjidkan masyarakat". x silap sayalah,,,

Saya amat tertarik dengan pendekatan yang dibuat pihak masjid kerana telah memanfaatkan peluang kehadiran orang ramai ini dengan sedikit Tazkirah yang disampaikan oleh Dato' Tuan Guru Ismail Kamus dan seorang lagi penceramah, Ustaz Harryanto Rizal.. Jadi saya rasa jemaah bukan sahaja dapat menikmati jamuan yang disediakan namun dapat juga bawak balik sedikit ilmu yang disampaikan,,Itulah yang kita mahukan..
 
Dato' Ismail Kamus
  
Ustaz Harryanto Rizal

Selain itu, saya amat terharu dengan semangat yang kental Dato' Tuan Guru Ismail Kamus untuk hadir ke majlis ini walaupun beliau sedang sakit..Bayangkan tadi beliau nak berjalan pun mesti dipapah,muka agak pucat namun semagat ingin berjumpa jemaah amat tinggi tidak mematahkan semangatnya,,Masya Allah , sungguh mulia usahanya,, mudah-mudahan Engkau balaslah kebaikan Ulama ini dengan syurgamu..

Ha'ah,,,nasib baik ingat,,ni kot yang telah memukau jemaah semua kerana kehadiran Johan Akademi Al-Quran 4 Saudara Tirmizi turut hadir dalam majlis ini..Pergh...kelunakan alunan suaranya menyebut kalimah2 suci Al-Quran telah mmenggamit suasana yang tenang,,memang terbaik!!!..

Akhir sekali ,, juadah yang disediakan memang sedap dan lazat dan semesting mencukupi..Alhamdulillah ,,, Sekadar perkongsian.


0 KOMEN:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
FIKRAH MUJADDID

The Best Video

Loading...