Download

PEMBUKA PENA

Cari

IKLAN

KALAM MUJADDID
JOM IKUT DARI FACEBOOK!!!!!!!!

Jom jadi member!!!

Thursday, November 17, 2011

Hatiku berkata-kata..


Rasa dah seminggu lebih saya tak menulis di blog kesayangan saya ni.. Alhamdulillah masih diberikan kekuatan dan kudrat untuk bersama-sama memegang panji Islam..Panji untuk menyebarkan pesanan2 yang baik, panji yang meningkatkan kalimah Allah kerana apa??? Kerana  Islam itu 2 ada 2 perkara yang penting iaitu SYIAR dan SYARIAT.
Membantu Agama Allah
Saya pernah mendengart ada yang mengatakan bahawa Allah sebenarnya tidak memerlukan kita untuk membantu-Nya kerana Dia maha berkuasa ke atas sesuatu..Tetapi kitalah yang amat2 memerlukanNya kerana kehidupan kita ini sememangnya bergantung kepada sesuatu yang maha Berkuasa iaiti Tuan pemilik alam ini Allah ‘Azza wa jalla..
Apa yang ingin saya kongsikan ini bukanlah bermakna saya alim, saya baik sangat tetapi hanyalah ingin berkongsikan pengalaman, iktibar dan sekelumit ilmu yang telah Allah kurniakan untuk tatapan semua. Sebabnya saya rasa walaupun kita ini tidaklah baik namun dengan usaha perkongsian ilmu ini mudah2an dapat saya membetulkan diri dan memuhasabah diri ini agar menjadi lebih baik,,, kerana ingatlah jadilah orang yang hari ini lebih baik daripada semalam, esok lebih baik daripada hari ini jika kita tidak mahu diri ini digelar orang yang celaka… Saya teringat nukilan Imam Ghazali yang mengatakan bahawa jadilah kita ini orang yang mencuci pakaian..
Orang yang mencuci pakaian
Kenapa ea Imam Ghazali kata begitu??? Itulah yang kita patut fikirkan . Saya terdenagar ini dalam radio IKIM ketika memandu… SEBABnya sebagai seorang bergelar insan kita tidak lari daripada melakukan dosa,, jadi Imam Ghazali mahu kita menjadi orang mencuci pakaian kerana sambil kita mencuci pakaian secara tidak langsung tangan kita juga akan bersih sementara baju itu turut bersih… membantu membetulkan orang lain sambil membetulkan diri sendiri..Itulah yang terbaik,, Jadi orang yang bermanfaat kepada orang lain.
Bermanfaat kepada orang lain
Bermanfaat kepada orang lain itulah prinsip hidup saya My Life Principle…selagi nyawaku dikandung jasad akan kupertahankannya dan mengamalkannya sepanjang hidupku… Kadang-kadang terdapat segelintir orang kata kita patut buat baik kepada orang Islam sahaja.. Tetapi bagiku semua manusialah kita patut bermanfaat …kerana Islam  itu dating sabagai rahmat kepada seluruh alam..jadi sebagai muslim amat wajarlah kita mendukung cita2 Islam kepada seluruh dunia..molek sungguh!!! [^_^]..
Rasulullah SAW juga pernah mewasiatkan kepada kita semua sepotong mutiara kata yang amat relevan dulu,kini dan selamanya iaitu Hadis Rasulullah SAW, hadisnya berbunyi begini  “ sebaik-baik manusia di antara kamu adalah orang yang bermanfaat kepada orang lain
Bagiku bermanfaat kepada orang lain tidaklah sepayah yang kita fikirkan,,tidak memerlukan harta yang banyak ,,kalau kta kurang ilmu tidaklah bermakna kita tidak boleh bermanfaat kepada orang lain, semuanya bermula dari diri kita , dari jiwa kita, dari hati kita yang merupakan Raja kepda seluruh perlakuan, percakapan kita seharian..IINGAT!!! AMBILLAH pengajaran daripada nukilan ini,,,                      “ Ilmu itu milik orang yang alim TETAPI dakwah itu, mengajak orang buat baik itu, mencegah orang buat jahat itu adalah milik semua,,, jadi tidaklah menjadi alas an kepada kita untu bersama-sama melakukan amal ini…INGAT !!! mudah-mudahan ini menjadi PENCEN KUBUR kita iaitu ilmu yang bermanfaat kepada orang lain,,walaupun sedikit nasihat(ilmu) yang kita berikan kepada kawan2 kita,, dan mereka mengikutinya…mudah-mudahan menjadi pahala yang berterusan kepada kita setelah kta meninggalkan alam ini.
Amanat bapaku Haji Mohd Rashid


Saya rasa amatlah patut saya kongsikan amanat ayahku ini “ dam, ingat andaikata kita ini tidakk menyenangkan( memberi manfaat ) orang lain, Janganlah seskali menyusahkan orang lain”… Setelah pelbagai perkara yang berlaku  dan turut memikirkannya dapat saya simpulkan tidak menyusahkan orang lain itu boleh juga kita anggap memberi manfaat kepada orang lain,,, cuba fikirkan ye kawan2…Itulah yang saya ingin kongsikan…Salam Transformasi….

0 KOMEN:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
FIKRAH MUJADDID

The Best Video

Loading...